Fotomässan 2015 - 6-8 november i Älvsjö, Stockholm
Fotomässan 2015 är ett fantastiskt tillfälle för landets fotoklubbar att visa upp sig under tre intensiva dagar i Stockholm. Det är i Riksförbundet Svensk Fotografis, RSF:s, namn vi samlas kring montern Sveriges Fotoklubbar.

I år som tidigare är det Stockholmsklubbarna Enskede FK, Stockholm FK, Tyresö FK och FK Avtrycket som arrangerar, bygger och i huvudsakligen bemannar monter och aktiviteter. Samarbetet med Fotomässan har under flera år fördjupats. Årets två stora gemensamma arrangemang är Fotomässans Selfievägg och informationsdisken ”Fråga Här” där vi gemensamt gör vad vi kan för att hjälpa till, svara på frågor om fotografi och mycket, mycket annat.

Montern är i år 20 meter lång uppdelad på tre delar. En ”Retro”sektion där vi kommer att visa DIA-bilder med en klassisk ”Carousel-projektor” men också bildspel med en digital projektor på en projektionsduk. Från landet har nu inkommit en mängd bilder både i gruppen ”Min bästa bild” och i kategorin ”Matbilder”. Fantastiska bildspel som kommer att locka besökare att sätta sig ner i vår ”Biosalong” med nostalgikänsla.

Helt bredvid bildvisningarna har vi en fotostudio i miniatyr med två omväxlande aktiviteter. Dels porträttfoto med ljussättning, en väldigt populär aktivitet på förra mässan, omväxlande med att fotografera mat och sätta ljuset rätt vid makrofoto. Matfoto passar speciellt bra detta år då den stora matmässan ”Mitt Kök” går helt parallellt med Fotomässan och inträdesbiljetterna gäller för båda evenemangen.

Som tidigare har Sveriges Fotoklubbar också en bildvägg. Årets vägg består av 9 bilder, 70 x 100 cm, som hänger alldeles bredvid Selfieväggen vid ingången till Fotomässan. Så bra placerade har vi aldrig tidigare varit med våra bilder. Det går inte att passera in till mässan utan att gå förbi våra bilder. Årets monter måste också sägas ha fått en fantastisk plats. Till höger om stora scenen där Moderskeppet kommer att ha all sin utbildning och där fler av årets event kommer att presenteras. Sveriges Fotoklubbar står i år mitt i hetluften bland fotobranschens alla leverantörer av kamerautrustning och tillbehör.

Landets alla fotoklubbar har också haft möjlighet att göra ”posters” för att presentera sin verksamhet och ge besökarna inblick i hur klubbarna arbetar. I skrivande stund är det drygt 20 posters som kommer att hänga i ett ”blädderställ” i montern bredvid en stor karta med landets alla fotoklubbar som är anslutna till RSF inprickade.

Totalt så bemannar omkring 50 klubbmedlemmar vår monter och sidoaktiviteten ”Selfieväggen” där våra klubbister kommer att vara hjälpsamma och ta bilder på besökarna med deras egna kameror. Den som försökt att ta en selfie med en systemkamera vet att det är inte så lätt alla gånger. En hjälpande hand kommer då väl till pass. På samma gång har vi möjlighet att visa vägen till Sveriges Fotoklubbars monter A05:50.

Jan Zettergren, Stockholms Fotoklubb
På uppdrag av RSF för Sveriges Fotoklubbar.Mer information


Fotomässans hemsida
Vår info hos Fotomässan